Een blikseminslag voorkomen is lang niet altijd mogelijk. Dit geldt in het bijzonder voor woningen tussen grote stukken akkerland, waar verder weinig gebouwen of bomen te vinden zijn. De bliksemschichten zoeken vaak naar het hoogste punt in een omgeving, waardoor uw woning al snel het doelwit is in dit geval. Om de kans op een blikseminslag zo klein mogelijk te maken kunt u verschillende stappen ondernemen. Zo maken grote gebouwen vaak gebruik van een bliksemafleider op hun dak. Ook voor woningen worden dergelijk bliksemafleiders aangeboden, waarover een elektricien u meer kan vertellen. Er zijn echter meer handelingen die u kunnen helpen bij het voorkomen van gevaarlijke situaties!

Voorkom beschadigingen aan elektrische apparatuur

Allereerst is het belangrijk om elektrische apparatuur uit het stopcontact te halen. Dit betekent niet alleen dat de apparatuur uitgeschakeld moet zijn, ook moeten de stekkers uit het stopcontact gehaald worden. Bij een blikseminslag in huis komt een dermate grote hoeveelheid stroom vrij, dat de elektrische apparatuur beschadigd kan raken. Dit wilt u vanzelfsprekend zo goed mogelijk voorkomen.

Daarbij is het belangrijk om een uurtje badderen of douchen nog even uit te stellen bij een hevige onweersbui. Water kan erg gevaarlijk zijn bij een blikseminslag, waardoor u blijvend lichamelijk letsel op kunt lopen in het geval van een blikseminslag.

Hulp na een blikseminslag in huis

Wanneer u toch te maken krijgt met een blikseminslag in huis, is het raadzaam om de hulp van onze elektriciens in te schakelen. Een elektricien kan de elektra in uw woning nalopen om mogelijke slijtage of beschadigingen vroegtijdig te detecteren. Mocht u de elektrische apparaten toch in het stopcontact hebben laten zitten, dan kunnen deze apparaten ernstig beschadigd zijn. Vaak zijn de apparaten niet meer te herstellen en moeten deze vervangen worden. Onze elektriciens vertellen u hier graag meer over.